De Lofzang

Klik op de afbeelding voor een grotere weergave

Het Christelijk Mannenkoor ,de Lofzang’ Heerde werd opgericht op 14 juli 1943.
Het was in de zomer van 1963 dat het toenmalige bestuur van het mannenkoor een uiterste poging deed om het koor te laten voortbestaan (het koor telde amper nog 20 leden). Men nam nl. de stap richting Kampen om Klaas Jan Mulder te vragen om als dirigent naar Heerde te komen. Na veel wikken en wegen besloot hij het voor een half jaar te doen maar beslist niet langer. En zo kwam Klaas Jan Mulder in september 1963 naar Heerde en al na een paar maanden bleek de keus een schot in de roos te zijn want het ledenaantal steeg enorm. Het voorgenomen half jaar op proef werd uiteindelijk ruim 37 jaar dirigent van ,de Lofzang’ Heerde. Op muzikaal gebied heeft hij daarmee Heerde op de kaart gezet.

In die ruim 37 jaar zijn vele concerten in en buiten Heerde gegeven waarbij diverse prominente solisten hun medewerking  verleenden zoals Willy Caron, Marco Bakker, Henry Blackmon, Feike Asma, de Gebroeders Brouwer, Louis van Dijk, Clara de Vries, Margaret Roest, het Arpeggio-trio en diverse begeleidings-orkesten. Naast de diverse concerten werkt ,de Lofzang’ ook veelvuldig mee aan kerkdiensten zowel in Heerde als daarbuiten, waarvan er inmiddels drie zijn uitgegroeid tot een vaste traditie. 

Hoogtepunten uit het bestaan van het koor waren de twee concertreizen in 1984 en 1988 naar Amerika en Canada. In 1993 werd meegewerkt aan een galaconcert in het Concertgebouw te Amsterdam, waarin Klaas Jan Mulder als dirigent, organist en pianist centraal stond. In december 1995 maakte het koor een concertreis naar Wenen waar enkele Adventsconcerten werden gegeven.

Het mannenkoor bestaat momenteel uit ca.120 leden en is te beluisteren op diverse cd’s. In de loop van het jaar 2000 gaf Klaas Jan Mulder aan te willen stoppen met zijn dirigentschap in Heerde. Er werd toen een tweetal afscheidsconcerten in de St.Joriskerk te Amersfoort en in de Laurenskerk te Rotterdam georganiseerd alsmede een groot afscheidsconcert op de thuisbasis Heerde. Een selectie uit de concerten in Amersfoort en Rotterdam zijn op CD gezet die als titel meekreeg: “Alzo lief heeft God de wereld gehad…….
Op 13 maart 2001 nam Klaas Jan Mulder tijdens een galaconcert in het (uitverkochte) Concertgebouw in Amsterdam definitief afscheid van ,de Lofzang’. Een afscheid in stijl, maar bovenal muzikaal en zo wilde hij het.

Sinds april 2001 staat het mannenkoor onder leiding van Harry Koning. Ondanks de toch wel forse omschakeling is Harry Koning erin geslaagd zijn stempel op het koor te drukken. Naar een idee van Koning heeft het mannenkoor in mei 2002 een speciale CD opgenomen in de Grote kerk van Hasselt. Op deze cd staat nl. een selectie van geestelijke liederen die Klaas Jan Mulder in zijn periode in Heerde voor het mannenkoor gearrangeerd heeft. Deze cd is dan ook als ode aan hem opgedragen en in september 2002 is aan hem het eerste exemplaar overhandigd.
De orgel- en pianobegeleiding op deze CD was in handen van Martin Zonnenberg.
In 2003 heeft het mannenkoor haar 60-jarig bestaan gevierd met een tweetal jubileumconcerten in de Johanneskerk te Heerde en het jubileumjaar werd in december met koorleden en hun partners in eigen kring afgesloten op een speciaal georganiseerde jubileumdag waarop het koor per boot van Hattem naar Deventer voer om in Deventer op te treden tijdens het bekende Charles Dickensfestival.
Het jaar 2005 was een verdrietig jaar voor het mannenkoor. In dat jaar overleden 7 koorleden. Tijdens de rouwdiensten heeft het mannenkoor gezongen. Tijdens het grote jaarlijkse concert in Heerde in november werd nogmaals op gepaste wijze stilgestaan bij het overlijden van deze koorleden. Op ingetogen wijze begon het concert met het lied “Niet voorbij” gezongen door de sopraan Margaret Roest en aan de vleugel Jan Vayne.
Het werd een prachtig concert waarbij Margaret Roest en Jan Vayne ieder op hun eigen wijze stukken vertolkten uit de musicals Sound of Music en de Westside Story.
In april 2006 heeft het mannenkoor een dagtrip naar Keulen gemaakt en heeft daar medewerking verleend aan het middaggebed in de Dom van Keulen.  Na afloop van dit middaggebed werden nog enkele nummers in de Dom ten gehore gebracht. Een bijzondere ervaring om in deze Dom te mogen zingen.
In Mei 2005 werd in Heerde in Liedconcert gegeven met orgelbegeleiding van Klaas Jan Mulder. Na vijf jaar was dit dus weer een hernieuwde kennismaking met elkaar zij het dan in een andere bezetting.
Het jaar 2006 werd op 14 december afgesloten met een groots kerstconcert op de thuisbasis in Heerde waaraan meewerkten de tenor Ludwig Van Gijsegem, het Arpeggio Trio o.l.v. Han Kapaan, de organist Henk van der Maten en aan de vleugel zat Wilco Veldkamp. Een prachtig kerstconcert dat menigeen nog lang zal heugen en met een feestelijk tintje want Harry Koning vierde zijn eerste lustrum als dirigent in Heerde.

Meer en up-to-date informatie over De Lofzang vindt u op: www.lofzangheerde.nl


© Eye-T webdesign - Heerde  |  Bijgewerkt: 30-12-2016