Wie was Jan van Riemsdijk?

Klik op de afbeelding voor een grotere weergave

Johannes Gerhardus van Riemsdijk (Rotterdam, 23 april 1879) was zoon van een tabaksmakelaar. Hij verhuisde in 1889 naar de Veluwe. Na een studie aan de Rijks Landbouwschool in Wageningen werd hij zuivelfabrikant en landbouwer in Heerde.

Hoewel hij geen dialectspreker was, bekwaamde hij zich in een soort kunst-dialect van de Veluwe. Hij was een van de eersten in Nederland die zich met streektaalzang populair maakte. Van Riemsdijk zong zijn Veluwse spotliedjes al vanaf 1914. Van Riemsdijk werd veelal door Henk Stuurop begeleid.

Jan van Riemsdijk trad op voor koningin Wilhelmina en Prins Hendrik. Hij reisde ook naar Amerika en het toenmalige Nederlands Indië om er op te treden. Na de Tweede Wereldoorlog trad hij o.a. op in de Bonte Dinsdagavondtrein. Daarmee zette hij de "Boertjes van Buuten"-trend in.

Opvallend was dat hij bij zijn optredens getooid was in Veluwse traditionele kleding en dat hij sprak in het dialect van Heerde.
Van Riemsdijk is ook de schrijver van het Gelders volkslied en het Heerder volkslied. In 1949 schreef hij op dat laatste lied een nieuwe tekst naar aanleiding van het 25-jarig bestaan van de plaatselijke brandweer.

Jan van Riemsdijk overleed op 18 oktober 1954 in Heerde.

De versjes en liedjes van Van Riemsdijk verschenen in diverse verzamelbundels. Zijn bekendste nummers waren: Koninginnefeest, de brandweer, De olde scheeper, Op de vietse, De klokke van de toren en Henneman Hunties. De olde scheeper begint zo: ’Heel mien leven ben ’k bie de schoapen, daaglijks trek ik noar het plaggenveld. Met mien schuppien en een olde toeter, zo verdiende vader ook zien geld. Zie loop altied mooi an eene koppel, umdat de veurgangers geregeld belt.’

bron: o.a. www.streektaalzang.nl en www.volkscultuur.nl


Wie meer wil weten over de schrijver van het Heerder en Geldersch volkslied, kan hier op de site het boekje bestellen via het bestelformulier.

© Eye-T webdesign - Heerde  |  Bijgewerkt: 30-12-2016